Thalheim CityTouch og Eagle Eye Zhaga

(Artikkel publisert på elektron.ch/de/aktuelles/thalheim-citytouch-eagleeye)

Thalheim kombinerer CityTouch og Eagle Eye Zhaga - og sparer over 50% av energikostnadene

Tettstedet Thalheim i Sveits med rundt 800 innbyggere har nesten fullstendig oppgradert belysningen til nettverksbaserte LED-lys de siste årene. "I dag har vi nesten ingen gamle lys - over 95% av de omkring 174 gatelysene ble skiftet til LED i fire trinn," sier Stefan Wernli (medlem av EVT-kommisjonen). I et intervju forklarte Stefan Wernli og Kari Dietiker fra strømforsyningskommisjonen hvorfor Thalheim, i tillegg til å ta i bruk LED-lys, var tidlig på å bruke intelligent lysstyring med CityTouch og har til og med gått et skritt videre.

 

Hvorfor ble beslutningen om å bruke CityTouch lysstyring allerede tatt i 2016?

Stefan:  Vi ønsket å kunne styre lysene fra de forskjellige gatetyper hver for seg og ikke ha noen "eksotiske gater". Tettstedet ønsker å kunne dempe lysene på en fleksibel måte når som helst. I nærheten er det andre tettsteder som allerede brukte CityTouch. Etter en workshop hos ELEKTRON overbeviste det oss endelig.


Hvordan bruker du dimningskalenderen?

Stefan: Etter kursingen begynte vi å lage den første dimmingskalenderen. Dette gjorde at vi kunne lage spesifikke strukturer for hoved- og sekundærveier. Av sikkerhetsmessige grunner har vi selvfølgelig lagret andre dimmeprofiler ved gangfelt, der må det alltid være nok lys. Vi kunne slå helt av belysningen på en blindvei som ennå ikke var ferdig utbygget. Så snart veien er i drift, kan lysene lett settes i drift.

          

Kari:  Vi pleide å ha en nøkkelbryter som vi kunne slå på slik at lyset var på hele natten. For eksempel når en anledning var som en gymnastikkveld eller noe. I dag kan vi gjøre det fra PCen.


Hvordan påvirker oppgraderingen energibesparelsene?

Stefan: Vi skrur for tiden belysningen ned i sidegatene til et lavt nedtoningsnivå tidlig på kvelden fordi vi har hatt veldig gode erfaringer med det. Folks tilbakemeldinger var veldig gode . "Vi trenger bare ikke mer lys". Det er nesten ingen biltrafikk om natten. Siden renoveringen startet i 2016, har vi spart over 50% energi - ikke bare med nedblending, men også fordi du har bedre lyseffekt med LED lys.


Kari: Og vi trenger ikke gjøre noe vedlikeholdsarbeid, for lampeskifter er ikke lenger nødvendig. Lysene overlever oss nesten.
 

I tillegg til CityTouch bruker du også Eagle Eye Zhaga - bevegelsstyring av lysene...

 

Stefan:  Ja, akkurat da belysningen av en lang trapp i et nabolag kom opp, tok vi neste skritt. Det var veldig tydelig for oss at vi ikke ønsket at trappene skulle lyses permanent. Alternativet ville vært CityTouch, men med dette systemet ville vi hatt konstant lys og ikke bare når det virkelig er mennesker på trappene. Det ville være litt tull å belyse en slik passasje hele tiden.

 

Først ønsket vi å bruke en vanlig bevegelsesdetektor pr lys, men det fungerte ikke så bra fordi lysene tennes for sent. Derfor bestemte vi oss for å bruke radarsensorer slik at lyset tennes på forhånd når folk kommer. Og automatisk for alle lys så snart noen går inn enten øverst eller nederst. Hvis vi kan kontrollere disse sensorene fra CityTouch, blir det enda bedre. Vi planlegger å belyse en annen trapp også, dette fungerer veldig bra for oss.


Stefan Wernli, medlem av Thalheim Electricity Supply Commission (rådgivning og kontroll)
Kari Dietiker, medlem av Thalheim Electricity Supply Commission (bygging og montering)

Kontakt oss